NOMINATIES

JAN LAUWEREYNS, VOOR HEMELSBLAUW - UITGEVERIJ DE BEZIGE BIJ (AMSTERDAM), 2011

doceerde als neuropsycholoog aan instituten in de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland. Momenteel is hij verbonden aan de Graduate School of Systems Life Sciences in het Japanse Fukuoka. Hij is redacteur van het literaire tijdschrift DWB.
Hij debuteerde met Nagelaten sonnetten (Manteau, 1999), dat werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs. Daarna verschenen Blanke verzen (Lannoo, 2001), het met de Hugues C. Pernath-prijs bekroonde Buigzaamheden (Meulenhoff, 2002), Tegenvoetig, tweebenig(Meulenhoff, 2004), Anophelia! De mug leeft (Meulenhoff/Manteau 2007) en Vloeistof en welvaart (Bezige Bij, 2008). Met respectievelijk Leo Vroman en Arnoud van Adrichem verzorgde Lauwereyns de hybride poëzieboeken Zwelgen wij denkend rond (Bezige Bij, 2009) enStemvork (IJzer, 2010). Daarnaast schreef hij de roman Monkey business (Meulenhoff, 2003), het voor de Vlaamse Cultuurprijs genomineerde Splash. Lyrische suite over biologie, ritueel en poëzie (Vantilt, 2005), en het Gedichtendagessay De smaak van het geluid van het hart (Poëziecentrum, 2011).

Lauwereyns zevende bundel Hemelsblauw (Bezige Bij, 2011) verdient een VSB-nominatie vanwege de ‘hartstocht en betrokkenheid met de wereld en haar eigenaardigheden’.

In de bundel Hemelsblauw van Jan Lauwereyns wordt een heroïsche poging gedaan om het mensoverstijgende bloot te leggen in heldere beelden die diep doorwerken en in alle raadselachtigheid en nuchterheid blijk geven van hartstocht en betrokkenheid met de wereld en haar eigenaardigheden. 

Bestel de bundel hier