NIEUWS 2016


DE DICHTCLUB


VSB POËZIEPRIJS OP TOURNEE

ROTTERDAM 12 januari – Rotterdamsch Leeskabinet / Erasmus Paviljoen
GENT 13 januari – Poëzie Rendez-Vous / Poeziecentrum
DEN HAAG 15 januari – Writers Unlimited Winternachten Festival / Theater aan het Spui
ROTTERDAM 17 januari – Boekhandel Donner
UTRECHT 19 januari – Literatuurhuis
ARNHEM 20 januari – Boekhandel Ongerijmd
ANTWERPEN 21 januari – Donderdagen van de Poëzie / Antwerpen Boekenstad – Letterenhuis
AMSTERDAM 22 januari – Perdu

Uitreiking VSB Poëzieprijs 2016
27 januari  in GRONINGEN i.s.m. Stichting Literaire Activiteiten Groningen / Poëziemarathon


VSB POËZIEPRIJS NOMINATIES 2016 BEKEND

De beste Nederlandstalige dichtbundels van het afgelopen jaar zijn die van Pieter Boskma, Geert van Istendael, Ilja Leonard Pfeijffer, Toon Tellegen en Maud Vanhauwaert. Zij maken daarmee kans op de VSB Poëzieprijs 2016. Juryvoorzitter Kees ’t  Hart maakte zojuist de namen van de vijf genomineerden bekend in VPRO ’s Nooit meer slapen op NPO Radio 1. De VSB Poëzieprijs is de belangrijkste prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont jaarlijks de beste bundel van het afgelopen jaar met een bedrag van 25.000 euro. De uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2016 vindt op 27 januari a.s. in Groningen plaats en is daarmee het eerste hoogtepunt in de Poëzieweek 2016.


De dichters ontvangen hun nominatie voor de volgende bundels:

Pieter Boskma, voor de bundel ‘Zelf’
Uitgeverij De Bezige Bij, 2014
Geert van Istendael, voor de bundel ‘Het was wat was’
Uitgeverij Atlas Contact, 2015
Ilja Leonard Pfeijffer, voor de bundel ‘Idyllen’
Uitgeverij De Arbeiderspers, 2015
Toon Tellegen, voor de bundel ‘De werkelijkheid’
Uitgeverij Querido, 2014
Maud Vanhauwaert, voor de bundel ‘Wij zijn evenwijdig _’
Uitgeverij Querido, 2014


Totaal van 114 inzendingen illustreert vitaliteit van de poëzie
De jury van de VSB Poëzieprijs 2016 boog zich dit jaar over 114 dichtbundels, zeven bundels meer dan vorig jaar. Uit de zeer diverse en kwalitatief hoogstaande inzendingen spreekt ontegenzeggelijk de vitaliteit van de poëzie. Vertrouwde thema’s als de zoektocht naar de eigen identiteit, het spel met werkelijkheid en verbeelding en het verlangen naar taalkunst ontbraken niet. Daarnaast viel de jury een tendens op van expliciet politiek engagement in de vorm van kritische reflectie op de economische en ecologische crises. Ook werd opvallend veel gebruik gemaakt van het werk van voorgangers: veel dichters putten dankbaar uit het enorme reservoir aan vormen, beelden en stijlen om op toch weer verrassende wijze betekenis te geven aan de wereld van vandaag. De jury heeft met genoegen de vijf bundels die binnen dit bonte gezelschap uitblinken door originaliteit, kracht en poëtische schoonheid met een nominatie beloond.


VSB Poëzieprijs op tournee
Voorafgaand aan de uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2016 presenteren de vijf kans hebbende dichters hun genomineerde bundels op verschillende Vlaamse en Nederlandse podia, o.a. in Rotterdam, Gent, Den Haag, Antwerpen, Arnhem, Utrecht en Amsterdam. Kijk voor alle data en locaties op www.vsbpoëzieprijs.nl


Over de Poëzieweek / 28 januari - 3 februari 2016

Sinds 2013 bundelen bekende poëzie-evenementen als Gedichtendag, de VSB Poëzieprijs, de Dichter des Vaderlands en de Turing Gedichtenwedstrijd hun krachten in de Poëzieweek. Met de bundeling van activiteiten willen de partners een groter bereik creëren voor poëzie. De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Poetry International, Poëziecentrum, Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland, Nederlands Letterenfonds, Poëzieclub, Stichting CPNB en Boek.be, met steun van de Nederlandse Taalunie.


KEES 'T HART JURYVOORZITTER 2016

Stichting VSB Poëzieprijs heeft schrijver, dichter en criticus Kees 't Hart aangesteld als juryvoorzitter van de VSB Poëzieprijs 2016. Ook wetenschapper en vertaler Jan Gielkens, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde Kris Humbeeck, letterkundige en filosofe Marrigje Paijmans en Hester Knibbe, dichter en winnaar van de VSB Poëzieprijs 2015, nemen plaats in de jury. De VSB Poëzieprijs wordt op woensdag 27 januari 2016 voor de tweeëntwinstigste keer uitgereikt.

In oktober bekroont de jury de vijf beste bundels met een nominatie. Vanaf dat moment presenteren de genomineerde dichters hun bundel tijdens een tournee met optredens in diverse steden in Nederland en Vlaanderen. De uitreiking van de VSB Poëzieprijs op de vooravond van Gedichtendag is het eerste hoogtepunt van de jaarlijkse Poëzieweek, die in 2016 plaatsvindt van 28 januari tot en met 3 februari. De jaarlijkse uitreiking van de VSB Poëzieprijs is een samenwerking van Stichting VSB Poëzieprijs, Poetry International Rotterdam en VSBfonds.  

Lees hier de biografieën van alle juryleden.
 
© VSB Poezieprijs 2010-2016 | Disclaimer | Colofon | Sitemap | Contact