GENOMINEERDEN

ANNE VEGTER (DELFZIJL, 1958)

volgde de dramaopleiding van de Akademie voor Expressie door woord en gebaar in Utrecht. Met illustratrice Geerten Ten Bosch maakte ze het kinderboek De dame en de neushoorn, (Querido, 1989) waarvoor zij de Woutertje Pieterse Prijs kregen. Vegters tweede kinderboek Verse Bekken! (Querido, 1990) werd zelfs voor de AKO Literatuurprijs genomineerd. Het jaar daarna verscheen het poëziedebuut Het veerde (Querido, 1991).
Vegter bleef niet strikt begrensde genres bestrijken. Daaronder valt proza als Ongekuiste versies (Querido, 1994) en Harrie's hoofdingang (Querido, 1999), maar ook theater als Struisvogels op de Coolsingel, (2005, Taalunie Toneelschrijfprijs). Haar oeuvre als geheel kreeg de Anna Blaman Prijs.Uit 2006 dateren Vegters Sprookjes van de planeet aarde die in samenwerking met het ASKO/Schönbergensemble najaar 2011 op tournee gaan.
Poëzie bundelde Vegter verder in Aandelen en obligaties (Querido, 2002) en Spamfighter (Querido, 2007). Laatstgenoemde bundel werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Net als het door Vegter nu zelf geïllustreerde Eiland berg gletsjer (Querido, 2011), waarin volgens de jury ‘intimiteit, verwijdering en de gevaren van overgave de toon bepalen’.